Op zoek naar een gezonde maaltijd die niet uren duurt om te maken? Je bent niet de enige. Iedereen wil tegenwoordig goed voor zichzelf zorgen, maar vaak lijkt gezond eten te betekenen: uitgebreide recepten, exotische ingrediënten en veel gedoe. Nou, ik dacht eerst ook zo. Maar maandenlang experimenteren in mijn kleine keuken in Amsterdam heeft me anders geleerd.
1. Gebruik basisproducten die je al kent
Stop met zoeken naar superfoods waarvan je niet eens weet hoe je ze moet klaarmaken. In de supermarkt van de Albert Heijn of Jumbo heb je al alles wat je nodig hebt: groenten zoals broccoli, wortels, spinazie, plus peulvruchten en volkoren producten. Gewoon, bekend en makkelijk.
Maak eens een simpele bowl met quinoa of zilvervliesrijst, wat kikkererwten (uit blik is prima) en geroerbakte groenten. Klaar in 20 minuten.
2. Kook in bulk en vries in
In ons drukke leven is tijd vaak het probleem. Daarom kook ik meestal één keer per week voor meerdere dagen. Zo’n grote pan chili met veel groenten en bonen bijvoorbeeld, invriezen en je hebt maaltijden voor dagen die je alleen op hoeft te warmen.
Ook handig als het weer ineens omslaat en je geen zin hebt om te koken. Mijn collega doet dit ook – zegt dat het z’n leven echt makkelijker maakt.
3. Eenvoudige kruiden maken veel verschil
Zelfs de simpelste maaltijd kan saai zijn als je het niet op smaak brengt. In plaats van ingewikkelde specerijenmixen, neem gewoon wat verse kruiden uit de markt of tuincentrum in Nederland: peterselie, basilicum, bieslook. Die geven je gerecht meteen een frisse boost.
Of een scheutje olijfolie en wat citroensap maakt wonderen bij gekookte groente. Soms voelt het alsof ik zo heel handige lifehack heb ontdekt, maar misschien is het gewoon basiskennis…
4. Eet ’s avonds warm, maar simpel
Veel mensen denken dat ze ’s avonds moeten uitpakken met een compleet diner. maar dat hoeft helemaal niet. Een warme maaltijd met maximaal drie ingrediënten en een portie groenten is vaak meer dan genoeg. Denk aan geroosterde zoete aardappel, spinazie en een gekookt eitje.
Makkelijk, voedzaam en snel klaar. mijn moeder zei vroeger altijd: “Eet rustig, maar simpel.” ze had gelijk.
5. Laat de verpakkingen je niet misleiden
In Nederland proberen veel merken je te overtuigen met ‘supergezonde’ producten. Vaak zit er alsnog veel suiker of zout in. Check snel de etiketten — of beter nog, kies voor onbewerkte producten. Je lijf zal je dankbaar zijn.
Bonus: Probeer eens lokale groente van de markt
Bij mij in de buurt in Rotterdam hebben ze een markt waar ze verse, seizoensgebonden groenten uit de regio verkopen. Die zijn niet alleen lekkerder, maar vaak ook goedkoper en beter voor het milieu. Klinkt als een win-win, toch?
In het kort: gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Basisproducten + een vleugje smaak + een beetje voorbereiding = goede maaltijd. misschien niet voor iedereen, maar voor mij werkt het prima. En jij, wat is jouw truc om makkelijk gezond te eten? Laat het hieronder weten, ik ben benieuwd!