Foutje smakker: deze veelgemaakte keukenzonden kun je makkelijk vermijden

Herken jij deze veelgemaakte keukenzonden? Ontdek eenvoudige tips om ze te vermijden en maak je gerechten meteen beter.

We hebben het allemaal wel eens gedaan – dat ene kleine foutje in de keuken dat normaal zegt: ‘ach, het gaat wel.’ Maar soms zijn het juist die kleinigheden die je maaltijd net wat minder maken. En het gekke is, veel van die fouten zijn razend makkelijk te voorkomen. Dus, waarom blijven we ermee aanmodderen? Op mijn verjaardag vorige maand merkte ik weer hoeveel mensen deze valkuilen kennen maar toch blijven maken.

Te veel zout toevoegen – de klassieke val

Je kent het wel: je proeft een gerecht, het mist wat pit, dus je strooit er nog wat zout overheen. Maar dan gaat het ineens te hard, en helaas, corrigeren is lastig. Mijn buurman zei laatst nog dat hij vaak die ‘voorzichtig-zout-dosering’ vergeet te hanteren en dan z’n soep moet weggooien.

Tip: Begin altijd met minder dan je denkt nodig te hebben. Je kunt makkelijk zout toevoegen, maar moeilijk verwijderen. Gebruik ook kruiden en citroensap om meer smaak te krijgen zonder het zoutgehalte te verhogen.

Verkeerd gebruik van olie: niet elke olie is gelijk

Ik was verbaasd toen een collega vertelde dat die dacht dat olijfolie perfect is om mee te bakken op hoog vuur. Nou, niet dus. Olijfolie heeft namelijk een lager rookpunt dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Dat betekent dat de olie gaat roken en schadelijke stoffen kan afgeven – niet wat je wilt.

Let op: Gebruik olijfolie vooral voor koude gerechten of licht bakken, en kies voor raapzaad- of zonnebloemolie bij bakken op hoge temperatuur.

Te lang wachten met groenten snijden

ik snap het wel – druk, haast, even snel koken. Maar groenten lang laten liggen nadat ze gesneden zijn, zorgt ervoor dat ze smaak verliezen en zelfs voedingsstoffen afgeven. Vooral bij ui en knoflook merk ik dit zelf.

Probeer dit: Snijd groenten vlak voor gebruik en bewaar ze in een schaal met wat water als je ze even wil laten liggen – dat helpt ze vers te houden.

Overkoken van pasta – dat ziet er schaamteloos uit

Misschien de meest triviale fout, maar o-zo-frequent: pasta die echt te slap uit de pan komt. Dit gebeurt meestal als je de tijd die op de verpakking staat blindelings volgt, zonder zelf te checken of ‘ie al perfect al dente is.

Pro-tip: begin 1-2 minuten voor het einde van de aangegeven kooktijd te proeven. Dat scheelt soms de hele maaltijd.

Bonus: laten we stoppen met die plastic zakken en bakjes

Ik weet, het is makkelijk om alles in een plastic container te gooien, maar vooral hier in Nederland is er steeds meer aandacht voor duurzame alternatieven. Mijn schoonmoeder zweert bij glazen potten en bij de Albert Heijn gebruiken ze tegenwoordig ook steeds vaker innovatieve verpakkingen.

Misschien niet direct een keukenzonde, maar wel iets waar je keuken en het milieu blij van worden.

In het kort – kleine aanpassingen maken vaak een wereld van verschil. Het kost wat oefening en aandacht, maar uiteindelijk sta je met meer plezier en minder frustratie achter het fornuis. En wie weet, misschien is jouw volgende diner wel die extra winnaar waar je vrienden het nog lang over hebben.

Heb jij nog zo’n keukenfoutje waar je steeds intrapt? Deel het hieronder, ik ben benieuwd! Of bewaar dit artikel, zo hoef je het niet steeds te vergeten…