Is deze Hollandse snack écht zo ongezond? Dit moet je weten!

Is bitterbal gezond of juist slecht? Ontdek feiten, calorieën en tips om van deze Hollandse snack verantwoord te genieten. Lees het nu!

Als je aan Nederlandse snacks denkt, dan is de kans groot dat bitterballen als eerste in je opkomen. Maar is die goudbruine, krokante hap eigenlijk zo slecht voor je als iedereen zegt? Of valt het allemaal wel mee? Ik ben er eens ingedoken, want tja — af en toe een snack moet toch kunnen, toch?

Wat zit er eigenlijk in een bitterbal?

Volgens de meest gangbare recepten zijn bitterballen gevuld met ragout op basis van runder- of kippenvlees, gebonden met roux (bloem en boter) en op smaak gebracht met kruiden. Daarna gaan ze door het paneermeel en de frituur. Klinkt best oké, tenzij je natuurlijk net als mijn collega op kantoor de hele dag bezig bent met ‘gezond eten’.

Het grootste gezondheidsprobleem? Vooral het frituren, dat maakt het snackje behoorlijk vet. Maar eerlijk is eerlijk — een bitterbal bevat ook eiwitten van het vlees, wat toch weer een pluspunt is in vergelijking met sommige andere snacks.

Calorieën, vet en zout — hoe zit dat?

  • Calorieën: Een gemiddelde bitterbal bevat rond de 60-80 calorieën. Daarmee val je natuurlijk niet in een gat in de lucht, maar als je er vijf opeet tijdens een borrel, tja… dan loopt het op.
  • Vet: Het frituren zorgt voor een flinke hoeveelheid verzadigd vet, wat je hartgezondheid niet per se ten goede komt.
  • Zout: Bitterballen bevatten ook redelijk wat zout, wat de bloeddruk kan verhogen — zeker als je gevoelig bent daarvoor.

Wel moet ik erbij zeggen: het valt me soms op dat de ene bitterbal de andere niet is. Zelfgemaakte varianten of die van de horecazaak hier om de hoek voelen soms minder ‘zwaar’ dan wat je uit de supermarkt koopt. Dus misschien dat daar een verschil in zit, hoewel ik niet zeker ben of dit voor iedereen geldt.

Is er dan geen manier om er gezonder van te genieten?

Ik heb hier en daar gelezen dat sommige mensen bitterballen thuis bakken in de airfryer, in plaats van ze te frituren. Die methode schijnt het vetgehalte flink naar beneden te brengen. Mijn buurman zweert erin, hij zegt dat de smaak nog steeds prima is — al mist hij soms die lekkere krokante bite.

Ook kiezen sommigen voor kleinere porties of combineren ze de snack met een frisse salade in plaats van dikke frieten. Dat klinkt logisch, maar vraag me niet hoe vaak ik mezelf er daadwerkelijk aan houd… meestal stop ik gewoon nog een bitterbal in m’n mond.

Wat zegt onderzoek?

Wetenschappelijk onderzoek naar specifieke snacks zoals bitterballen is schaars. Maar algemeen geldt dat gefrituurd voedsel geassocieerd wordt met gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten. Dat betekent niet dat je beter nooit meer een bitterbal kunt eten — maar wel dat het slim is om het niet te overdrijven.

Voor de echte liefhebbers: geniet vooral, maar met mate. En als je net als ik bent — die in de kroeg bij ’t hoekje nog wel eens een bitterbal pakt — dan is dat waarschijnlijk ook gewoon prima. Al vraag ik me soms wel af hoe mensen het doen die iedere week doorgaan zonder last van hun cholesterol te krijgen…

Conclusie: lekker, maar met mate

Bitterballen zijn niet het gezondste hapje, maar ook weer niet het einde van de wereld. Ze bevatten eiwit, maar ook veel vet en zout door de bereiding. Wil je het wat beter doen? Probeer airfryers, eet ze minder vaak of combineer met gezondere opties. En onthoud — snacken hoort erbij, ook als je probeert bewust te eten.

Wat is jouw ervaring? Ben jij team bitterbal of laat je dat liever links liggen? Laat het weten in de reacties, ik ben benieuwd hoe anderen dit snackdilemma aanpakken!