Waarom Nederlanders dol zijn op haring en jij dat ook moet proberen

Ontdek waarom haring zo geliefd is in Nederland, hoe je het echt eten moet en waarom jij het ook eens moet proberen.

Haring eten is in Nederland bijna een ritueel. Maar waarom houden Nederlanders zo van dit zilveren visje? En zou jij het ook moeten proberen? Laat ik je meteen verklappen – het gaat niet alleen om de smaak, maar ook om de traditie en … nou ja, het moment zelf. Misschien klinkt het een beetje gek, maar haring is echt iets bijzonders als je het op de juiste manier eet.

De magie van Hollandse Nieuwe

Elke lente, zo rond juni, begint het haringseizoen. Dan duiken de vissers weer op zee, met als doel de perfecte Hollandse Nieuwe te vangen: jonge haring die net is gevangen en gezouten. Dat zout, gecombineerd met de zachte structuur van de vis, maakt dat bijna iedereen er in Nederland warm voor loopt. En nee, het is niet zomaar rauwe vis – het is een beleving, een smaak die je kunt vergelijken met die eerste warme zon op je huid na een lange winter.

Hoe eet je haring als een echte Nederlander?

  • Pak de haring bij de staart vast (ja, vaak nog mét zilveren huid).
  • Kantel je hoofd een beetje naar achteren.
  • Bijt een hap en laat de smaak in je mond smelten.
  • Veel mensen doen er uitjes of zuur bij – dat vind ik zelf wel lekker, al is het niet voor iedereen.

Mijn buurman vertelde dat het ook kan met een klein bolletje witte bolletjes – broodje haring noemen ze dat hier – maar eerlijk? In de pure vorm smaakt het authentieker.

Waarom houden Nederlanders zo van haring?

Ik denk dat het vooral gaat om de combinatie van traditie en smaak. Haring eten is een sociaal gebeuren geworden: marktkramen vol mensen, lachen, praten en natuurlijk het uitwisselen van meningen over de beste haring. In steden als Rotterdam, Amsterdam en zelfs in kleinere plaatsjes heb je die gezellige *haringhappen*. En het is ook best gezond – rijk aan omega-3 vetzuren en eiwitten.

Durf jij het aan?

Ik snap het als je twijfelt – rauwe vis is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar waarom niet? Het is niet ingewikkeld, het is Nederlands erfgoed eigenlijk. Probeer het gewoon eens bij een bekende visboer, en oordeel dan pas. Misschien komt het door de frisse smaak, misschien door het moment zelf, maar het maakt je op een of andere manier onderdeel van een traditie die al eeuwen oud is.

En mocht het écht niet jouw ding zijn – geen probleem, want smaken verschillen. Maar als je het eens probeert, ga je er waarschijnlijk over praten met vrienden of familie. in ons chatgroepje op werk werd het er laatst weer uitgebreid over gehad…

Kortom – haring is meer dan vis. Het is een stukje Nederland op je bord waar je best nieuwsgierig naar mag zijn. Dus, waar wacht je nog op? Ga langs die visspecialist en probeer het deze zomer. Of laat hieronder weten wat jij van haring vindt, ben benieuwd!